Mindfulness

Leven met volle aandacht

Mindfulness in Utrecht bij Praktijk Het Pad

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent bewust aandacht geven aan wat nu gebeurt en wat je nu ervaart. In het moment zijn. Je kunt gedachten over gisteren of morgen opmerken, maar je laat deze voorbij varen. Je brengt je aandacht iedere keer weer terug naar wat je nu aan het doen bent en wat je nu denkt of voelt. Bij mindfulness bij Praktijk Het Pad in Utrecht is de niet-oordelende houding belangrijk. Deze houding helpt je om niet direct te reageren, maar helpt jou ook om negatieve gedachten en gevoelens te verminderen. Je kunt daardoor de dingen zien zoals ze zijn zonder jezelf te verliezen in oordelen en kijkt met mildheid en zachtheid naar jezelf.

Laat ik daarbij wel duidelijk zijn: niet alles is oké.

Mindfulness wil niet zeggen dat je alles maar aanvaardt of goed vindt. Het gaat erom dat je niet automatisch meegaat met al je gedachten en emoties. Je doorbreekt jouw doe-modus en kunt weer beter genieten en ontspannen in het moment van nu.

Hoe werkt mindfulness?

Door bewuster te leven ga je dingen minder gedachteloos doen en ontdek je dat je niet elk ‘probleem’ (meteen) hoeft op te lossen. Je leert dat je ook niet direct hoeft te reageren op je gedachten of emoties. Je kunt deze eerst zonder oordeel observeren.

Deze observatie helpt jou om uit je automatische piloot te stappen. Je drukt als het ware op een pauzeknop. Er ontstaat nu ruimte om anders te reageren op je gedachten en je gevoelens. Dit geeft direct een andere gevoelsbeleving. Je probeert steeds opnieuw met een open en vriendelijke houding gevoelens en gedachten in jezelf te accepteren.

Niet oordelen is misschien wel het moeilijkste onderdeel van Mindfulness. We vinden al snel iets prettig of vervelend, goed of fout, mooi of lelijk. In een flits hebben we ons oordeel klaar zonder ons ervan bewust te zijn. Vanuit oordeel zoomen we met een cameralens in op datgene waar we last van hebben. Oordeel, negativiteit en spanning nemen toe en worden bevestigd. Niet oordelen schept rust en ruimte waardoor je open staat voor nieuwe indrukken. Er ontstaat ruimte om te genieten van kleine dingen en je zoomt uit.

Je bent weer in staat om naar een groter plaatje te kijken in plaats van alleen het probleem.

Mindfulness en therapie bij Praktijk Het Pad in Utrecht

Mindfulness is een vaardigheid in aandacht en die is te leren. Er is vooral tijd, oefening en geduld voor nodig. Het kan confronterend of moeilijk zijn om zo bewust van je gedachten en gevoelens te worden. Of misschien voelt mindfulness als een te grote worsteling. In dat geval kan het fijn zijn om mindfulness en therapie te combineren bij Praktijk Het Pad in Utrecht.

Voor sommige mensen kan het voelen alsof ze in hun leven constant 160 kilometer per uur gas geven op de snelweg. Mindfulness vraagt aan jou om flink gas terug te nemen. Als je ineens 40 kilometer per uur probeert te rijden om mindfulness te bereiken dan is dit een te grote overgang. Met hulp van therapie onderzoek je eerst wat jij nodig hebt om af te mogen en te kunnen remmen.

Zonder dit inzicht kan mindfulness voelen als een manier die voor anderen kan werken, maar niet aan jou besteed is. Dat zou echt heel jammer zijn, want ook jij kan vaardig in mindfulness worden. Door middel van therapie en mindfulness werk je op een positieve en ontspannen manier aan je probleem of hulpvraag.

 • het verdwijnen van flashbacks en nachtmerries
 • een sterke vermindering van angst en paniekreacties
 • met afstand terug kunnen denken aan de ingrijpende ervaring
 • verminderen en loslaten van negatieve gedachten en emoties
 • meer zelfvertrouwen en rust
 • weer plezier in het leven en vertrouwen in de toekomst

Wat is het resultaat van Mindfulness?

Mindfulness is populair geworden omdat het helpt om stress te verminderen, maar het heeft zoveel meer voordelen:

 • Het helpt je beter slapen
 • Het verhoogt je focus en concentratie
 • Je ontwikkelt meer compassie en empathie naar jezelf en de ander
 • Er is een afnemende kans op burn-out en een betere omgang met stress
 • Het helpt angsten en depressieve gevoelens verminderen
 • Je ontwikkelt een sterkere verbondenheid met jezelf en mensen om je heen
 • Zelfvertrouwen en eigenwaarde groeit.
 • Je emoties en gedachten worden rustiger en duidelijker
 • En uiteindelijk brengt dit alles een betere algemene mentale gezondheid

Wil je meer weten over mindfulness?

Heb je vragen over mindfulness of wil je weten hoe mindfulness bij Praktijk Het Pad in Utrecht je kan helpen bij het verminderen van je eigen klachten ?

06 38312024
info@praktijkhetpad.nl
Straatnaam 123
1234 AA, Utrecht

Praktijk Het Pad © 2024. All rights reserved. | Algemene voorwaarden | Privacy statement | studioRedefined