Leren loslaten? Hoe doe je dat

Leren loslaten oefeningen

Wat is loslaten?

“Trek het je niet aan. Je moet het gewoon los laten.” Wie kent dit goedbedoelde advies niet? Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe laat je los waar je emotioneel ondersteboven van bent? Je hebt helaas niet een emotionele schakelaar die je zelf op aan of uit kunt zetten.

Loslaten is een grote uitdaging en is niet makkelijk als iets jou diep heeft geraakt. Onze eerste reactie op iets moeilijks is vaak het tegenovergestelde. 
We proberen eerder grip en controle te willen krijgen dan dat we laten gaan. We willen eerst rechtvaardigheid, erkenning, waardering of genoegdoening bereiken en daarna komt de mogelijkheid tot berusting in ons op.

Om te weten wat loslaten nou precies inhoudt is het goed om te realiseren wat het niet is. Loslaten betekent niet dat je ergens niet meer aan moet of mag denken. Het betekent ook niet dat je negeert wat je moeilijk vindt of jezelf dwingt om de situatie te accepteren of te negeren. Dat zou echt niet goed voelen en niet goed zijn voor jou.

Loslaten betekent afscheid nemen van wat niet goed voor jou is.
Het is stoppen met strijden tegen jezelf of anderen. Je maakt je niet meer druk om dingen die je niet kunt veranderen, maar erkent wel jouw gevoelens en gedachten hierover. Loslaten is ook duidelijk voor jezelf maken wat je vast probeert te houden. Datgene aangaan wat je eigenlijk probeert te vermijden en daar kracht en vertrouwen bij vinden. Hieronder heb je een aantal oefeningen om te leren loslaten.

Hoe laat ik los?

De eerste stap in oefeningen voor leren loslaten is erkennen dat je het moeilijk vindt om los te laten. Richt jezelf eerst op hoe de situatie nu voor jou is en hoe jij er mee omgaat. Probeer niet te analyseren of te verklaren of jezelf gerust te stellen of toe te spreken. “Ik vind dit moeilijk. Ik kan dit niet loslaten.”

Als je niet kunt loslaten dan is namelijk daar een reden voor. Je laat niet los, omdat je ergens aan vasthoudt. 
Iemand stapt niet uit een relatie, omdat het eng kan zijn om alleen te zijn. 
Iemand stopt niet met werk uit angst om niet iets anders te kunnen vinden. Weer een ander begint niet met rouwen, omdat het veel te zwaar is om een leven aan te gaan zonder die persoon.

Stap twee is inzicht krijgen in wat je vast probeert te houden of te vermijden.

Stap drie zijn twee vragen: Ligt deze situatie binnen mijn bereik? Ja? Dan heb je de mogelijkheid om te veranderen wat je niet kunt accepteren. Stel dat een vriendschap voor jou niet meer goed voelt en je hebt al van alles geprobeerd om deze te herstellen…..Loslaten in dit geval is een keuze maken. Het ligt binnen jouw bereik om te beslissen of je nog iemand in je leven wilt hebben of bij een baan blijft.

Ligt de situatie buiten mijn bereik? Nee? Accepteer wat je niet kunt veranderen. 
Een overlijden of een ongeluk is niet door jou te veranderen. Dit ligt buiten jouw bereik. 
Je kunt hier alleen mee dealen en mee leren omgaan. 
Loslaten in dit geval brengt jou rust en kracht om door te kunnen gaan.

En de laatste stap: Geef jezelf tijd om los te laten. 
Loslaten is namelijk een proces. 
Je mag je verzetten. Je mag boos zijn. Je mag verdrietig zijn.
En ja, je mag het even wegduwen. 
Benoem dat dit de eerste stap is. 
“Ik heb het moeilijk met wat er is gebeurd.”

De volgende stap is inzicht in wat je probeert te vermijden of vast te houden.
Gevolgd door de check: binnen of buiten mijn bereik?
En tot slot bereik je de laatste stap: loslaten. Probeer deze oefeningen om los te laten te gebruiken zodat het voor jou goed voelt.

Wat levert loslaten op?

Een negatieve situatie vasthouden veroorzaakt stress en het slurpt energie. Je sluit jezelf onbewust af voor positieve gedachten, gevoelens en ervaringen.

Loslaten maakt je leven lichter, leuker en een stuk minder gecompliceerd.
Dat wat jou raakte of van slag maakte heeft minder impact en houdt jou minder bezig. 
Het leven bestaat weer uit meer dan dat! Het vertrouwen in jezelf, je lichaam en je omgeving versterkt als je durft mee te bewegen met het leven.

Hypnotherapie en loslaten

Therapie kan fijn zijn als loslaten een worsteling blijft of wanneer je vastloopt.  Een heftige gebeurtenis kan een grote impact op je leven hebben wat loslaten lastig maakt. Waar begin je als je negatieve gedachten wilt loslaten? En hoe zorg je ervoor dat je anders gaat reageren op een persoon of in een moment?

Het kan ook dat je niet weet hoe je moet loslaten. Wellicht zijn oefeningen voor leren loslaten niet voldoende. Misschien heb je dat nooit geleerd of zitten er in je onderbewustzijn misvattingen over de betekenis van loslaten. Loslaten is bijvoorbeeld eng en onbekend. Of loslaten is zwak en staat gelijk aan opgeven.

Met hypnotherapie kun je op een ontspannen onderzoeken waarom loslaten nog niet gelukt is en welke vorm van loslaten jij nodig hebt.

Ik geef je graag een metafoor om de meerwaarde van therapie bij loslaten te geven. Een man zwemt een rivier over en heeft in één hand een zware steen vast. Als hij het midden van de rivier bereikt, raakt hij in moeilijkheden door de stevige stroming. Hij blijft de steen echter vasthouden. De mensen aan wal zien dat hij flinke problemen heeft om boven water te blijven. Een van de toeschouwers  roept “Laat de steen vallen, dan kan je beter zwemmen.” Hij blijft de steen echter vasthouden, ondanks dat het water tot aan zijn lippen staat. De mensen aan wal realiseren zich dat de man verdrinkt als hij de steen niet loslaat. “Laat de steen vallen” roepen ze “dan kan je beter zwemmen”. De man blijft ondanks alle aansporingen de steen stevig vasthouden. De mensen aan de kant blijven schreeuwen :”Laat de steen vallen, anders verdrink je.” Hij draait zich uiteindelijk om en met zijn laatste adem brengt hij hakkelend uit: ”Ik kan het niet, die steen is van mij”. Hypnotherapie helpt jou inzicht te krijgen in de waarde van de steen die jij vast blijft houden en deze los te laten.

Mocht je vragen hebben over loslaten en hypnotherapie?

Neem gerust contact op. Ik help je graag verder.

06 38312024
info@praktijkhetpad.nl
Straatnaam 123
1234 AA, Utrecht

Praktijk Het Pad © 2024. All rights reserved. | Algemene voorwaarden | Privacy statement | studioRedefined