Tafelopstelling

Tafelopstelling met poppetjes om relaties te verduidelijken

Wat is een tafelopstelling?

Een tafelopstelling kan snel en eenvoudig zichtbaar maken wat er nou precies in het systeem gebeurt en wat er nodig is om tot een verandering te komen. We maken allemaal deel uit van verschillende systemen.nJe eigen familie is bijvoorbeeld een systeem, maar ook je werk, je opleiding of je vriendenkring.

Het kan dat je in één of meerdere systemen tegen een probleem of tegen een vraag over jezelf aanloopt. Misschien loopt het niet lekker op je werk of merk je dat je in vriendschappen meer geeft dan dat je ontvangt? Bij een tafelopstelling zet je een familie- of organisatiesysteem op een tafel met bijvoorbeeld poppetjes. Hoe jij de poppetjes neerzet maakt jouw probleem in een relatie direct zichtbaar.

Door naar de opstelling te kijken zie je hoe jij anderen in het systeem beïnvloedt en andersom. Deze herkenning helpt om patronen te veranderen binnen je gezin, familie of organisatie.

Hoe werkt een tafelopstelling?

Door middel van een tafelopstelling maak je jouw beleving van een relatie zichtbaar. Het is makkelijker om te zien wat er in jouw gevoel en gedachten gebeurt als je op een afstand kunt kijken naar jouw probleem of situatie. Een opstelling laat zien hoe de onderlinge verhoudingen conflicten, verlangens en patronen beïnvloeden. Het is belangrijk om te zien wat dit voor jou betekent en hoe jij hierop reageert. Wat is jouw plaats in het geheel? En geeft deze plaats kracht of juist kwetsbaarheid?

Waarom een tafelopstelling?

  • De plaats die jij in een systeem inneemt bepaalt vaak onbewust jouw gedachten, gedrag en emoties.

  • De opstelling kan bijvoorbeeld duidelijk maken waarom je veel verantwoordelijkheid blijft dragen en snel in een pleaserrol stapt.

  • Een opstelling kan ook duidelijk maken waarom je regelmatig een conflict hebt met een bepaald type mens. 

Voor wie is een tafelopstelling geschikt?

Een tafelopstelling is geschikt voor iedereen, omdat de insteek eenvoudig is.

Inzicht geeft verandering.

Wil je meer inzicht in je relaties en patronen?

Neem contact op voor advies of maak een afspraak in de online agenda.

06 38312024
info@praktijkhetpad.nl
Straatnaam 123
1234 AA, Utrecht

Praktijk Het Pad © 2024. All rights reserved. | Algemene voorwaarden | Privacy statement | studioRedefined